PODZIMNÍ VÝLET ZA PATRONEM

Datum konání: 27. 9. 2015
Jednota tlumočníků a překladatelů pořádá každoročně
výlet za patronem překladatelů sv. Jeronýmem,
tedy za jeho uměleckým ztvárněním
v některém z kostelů v okolí Prahy i dále.

Podzimní výlet za patronem

Náš letošní podzimní výlet za sv. Jeronýmem, který se uskuteční v neděli 27. září 2015, povede na Tetín a do Srbska.

Tetín patří k nejstarším obcím ČR. Jeho počátky jsou v pověstech spojovány s Krokovou dcerou Tetou. Počátkem 10. st. zde byl dřevěný dvorec, jenž byl vdovským sídlem kněžny Ludmily, která zde byla v r. 921 zavražděna. Ve 13. st. zde byl vystavěn hrad, kde sídlili přemyslovští levobočkové a poté ho získal Karel IV. Za husitských válek hrad zanikl. V obci se nacházejí tři kostely, z toho 2 románské (sv. Kateřiny a sv. Jana Nepomuckého) a jeden raně barokní (sv. Ludmily), fara ze 14. st., zbytky hradu s krásnou vyhlídkou na Berounku a zámek.

My pojedeme vlakem v 9:19 z Hlavního nádraží (případně v 9:26 ze Smíchova) do Berouna. Vzhledem k velkému provozu na hl. nádraží se sejdeme u 2. vagonu a ti, kdo pojedou ze Smíchova, k nám přistoupí. Pokud máte Opencard, kupte si jízdenku Praha-Radotín – Beroun. Doporučuji koupit si současně i zpáteční jízdenku Srbsko-Praha (Radotín). V Berouně budeme v 10:09. Z nádraží se vydáme po modré značce do Tetína, jsou to necelé 3 km do kopce, takže tam budeme asi tak v 11 hod. V Tetíně v muzeu nás bude očekávat pan L. Pecka, který nás provede obcí. Prohlídka bude stát 40 Kč a podle našeho zájmu potrvá asi 1,5 hodiny.

Z Tetína vystoupáme opět po modré značce na Kodu a odtud budeme klesat po žluté do Srbska. Je to zhruba 5 km, takže do osvědčené restaurace U Berounky v Srbsku, kde jsme obědvali již při našem výletě na Karlštejn a kde máme rezervované stoly, bychom měli dorazit před 15 hod. Trasa je dlouhá celkem 8 km a převýšení činí 223 m.

Zpáteční vlaky ze Srbska jedou každou půlhodinu – 22. a 52. minutu každé hodiny (v Praze na Smíchově vždy 00 a 30 a na hl. nádr. 08, 38).

Na výlet zveme všechny chůze milovné členy, jejich rodinné příslušníky a kamarády. Věřím, že nám opět vyjde počasí a těším se na Vás.

Máte-li dotazy nebo připomínky, pište mi na mail alena.sourkova@tiscali.cz.

Alena Šourková




Začátek akce: 27.9 2015
Konec akce: 27.9 2015
European Commission International Federation of Translators Asociace konferenčních tlumočníků v ČR Komora soudních tlumočníků ČR Česká komora tlumočníků znakového jazyka Obec překladatelů Svaz českých knihkupců a nakladatelů Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici Svět knihy Opus arabicum Slovenská spoločnosť prekladateľov odbornej literatúry Pražský Literární Dům iLiteratura STAR Group Paraple Centrum

O JTP

JTP je nezávislá, dobrovolná, profesní organizace profesionálních tlumočníků a překladatelů otevřená všem, kteří chtějí podpořit její činnost. JTP byla založena v roce 1990, aby hájila profesní, pracovně právní a sociální zájmy svých řádných členů, napomáhala jim k dalšímu vzdělávání, propagovala je na trhu práce a informovala je o pracovních příležitostech. JTP dbá na povznesení společenské prestiže profese i kvality překladu a tlumočení. JTP je členem Mezinárodní federace překladatelů FIT.


Více

Kontakt

Senovážné náměstí 23,
Praha 1, 110 00

Tel.: 224 142 312
Tel.: 224 142 517
E-mail: JTP@JTPunion.org


NÁVŠTĚVNÍ DOBA:
středa 11.00 - 15.00 hod.
 

Napište nám

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv (další informace).