VÝLET ZA PATRONEM NAŠÍM sv. JERONÝMEM

Datum konání: 28. 9. 2014
Náš podzimní výlet za patronem překladatelů, který se uskuteční v neděli 28. září 2014, nás zavede na Levý Hradec, který je považován za kolébku křesťanství a českého státu, neboť se zde nacházelo raně středověké hradiště, pravděpodobné sídlo prvního historicky doloženého přemyslovského knížete Bořivoje I. Ten zde založil v 80. letech 9. století první křesťanský kostel v Čechách, zasvěcený sv. Klimentovi. A právě v tomto kostele se nalézá freska sv. Jeronýma. Tato lokalita patří mezi národní kulturní památky.

Svoji pouť zahájíme na Masarykově nádraží v Praze, odkud v 8.40 odjíždí náš vlak (směr Ústí n. L.). Sejdeme se v hale u pokladen v cca 8.20 a v 8.30 se odebereme k vlaku. Kupte si jízdenku do stanice Roztoky-Žalov; kdo má opencard, jízdenku zakoupí až ze stanice Praha-Sedlec.

Do Roztok-Žalova dorazíme v 9 hod. a odtud půjdeme 1 km do kopce na Levý Hradec. Tam máme objednanou prohlídku s průvodcem, která trvá 45 minut a základní vstupné činí 40,- Kč (vezmete-li s sebou studenta nebo seniora nad 75 let, ti zaplatí 20,- Kč). Domluvila jsem s průvodcem, že vyberu peníze za celou skupinu, a proto Vás prosím, abyste si připravili drobné.

Z Levého Hradce půjdeme asi 3 km do Roztok; cestou se můžeme zastavit na kávu i na něco sladkého v kavárně Café del rio na roztockém náměstí a potom budeme pokračovat k nádraží. Kdo by pospíchal nebo se necítil na další pochod, může odtud odjet zpět do Prahy vlakem nebo autobusem PID. Vlaky jezdí každou celou hodinu na Masarykovo nádraží a také ve 12:20, 13:20 atd. do Holešovic a Hostivaře.

My ostatní půjdeme po modré značce podle Únětického potoka Tichým údolím, které je přírodní rezervací, 3,7 km na rozcestí u Únětic a poté po žluté ještě něco přes kilometr do Suchdola, kde výlet zakončíme v osvědčené Starosuchdolské restauraci (www.starosuchdolska.cz). Měli bychom tam dorazit kolem 14 hod. Z restaurace je to už jen necelý kilometr na zastávku MHD Výhledy; autobus 147 jezdí dvakrát do hodiny (vždy 04, 34) na Dejvickou. Celá trasa výletu měří zhruba 10 km.

Věřím, že nám bude i tentokrát přát počasí a že se sejdeme v hojném počtu. Můžete si s sebou vzít i přátele a rodinné příslušníky. Všichni budou vítáni.

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, neváhejte a pište na alena.sourkova@tiscali.cz . Pište rovněž, pokud máte nějaký tip na další výlety za Jeronýmem do okolí Prahy.
{
Alena Šourková
}

Začátek akce: 28.9 2014
Konec akce: 28.9 2014
European Commission International Federation of Translators Asociace konferenčních tlumočníků v ČR Komora soudních tlumočníků ČR Česká komora tlumočníků znakového jazyka Obec překladatelů Svaz českých knihkupců a nakladatelů Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici Svět knihy Opus arabicum Slovenská spoločnosť prekladateľov odbornej literatúry Pražský Literární Dům iLiteratura STAR Group Paraple Centrum

O JTP

JTP je nezávislá, dobrovolná, profesní organizace profesionálních tlumočníků a překladatelů otevřená všem, kteří chtějí podpořit její činnost. JTP byla založena v roce 1990, aby hájila profesní, pracovně právní a sociální zájmy svých řádných členů, napomáhala jim k dalšímu vzdělávání, propagovala je na trhu práce a informovala je o pracovních příležitostech. JTP dbá na povznesení společenské prestiže profese i kvality překladu a tlumočení. JTP je členem Mezinárodní federace překladatelů FIT.


Více

Kontakt

Senovážné náměstí 23,
Praha 1, 110 00

Tel.: 224 142 312
Tel.: 224 142 517
E-mail: JTP@JTPunion.org


NÁVŠTĚVNÍ DOBA:
středa 11.00 - 15.00 hod.
 

Napište nám

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv (další informace).