Kdy můžeme ve světě vojensky zasáhnout, aneb mezinárodněprávní aspekty použití síly.

Datum konání: 29. 10. 2014
K-centrum, Senovážné nám. 23, Praha 1, sál č. 16, od 18.00

Spolupořádá Jednota tlumočníků a překladatelů


Současné konflikty ve světě a bezpečnostní rizika, kterým čelí mezinárodní společenství, představují výzvu pro systém kolektivní bezpečnosti a jeho pravidla. Mezinárodní právo definuje principy použití síly a to jak jednotlivými státy, tak kolektivně v rámci mezinárodních organizací. Za jakých podmínek může stát vojensky zasáhnout v zahraničí? Je humanitární intervence v souladu s mezinárodním právem? Lze preventivní sebeobranu považovat za legální? Jakou roli hraje Rada bezpečnosti OSN? Jsou tyto normy použitelné v kyberprostoru?
Přednáška představí současná pravidla mezinárodního práva i potenciál jejich progresivního rozvoje.


JUDr. Martina Šmuclerová, Ph.D., DEA ('diplome d'études approfondies' ),

přednášející na "Institut d'études politiques de Paris (Sciences Po)" v oboru Mezinárodní právo veřejné a mezinárodní právník Ministerstva zahraničních věcí ČR. Specializuje se na právo mezinárodní bezpečnosti, právo mezinárodních organizací, právo OSN, kosmické právo a mezinárodní odpovědnost. Působila jako vědecká pracovnice Ústavu státu a práva Akademie věd ČR se zaměřením na Mezinárodní právo veřejné. Jako mezinárodněprávní expert reprezentuje ČR na nejrůznějších fórech v OSN, Evropské unii či Evropské kosmické agentuře.

Za sebou má studium na pařížské Sorbonně :

Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Ecole de droit de la Sorbonne, Paříž, Francie: Doktorát (Ph.D.), obor Mezinárodní právo veřejné. Stipendium francouzské vlády. Disertační práce: "Použití donucovacích prostředků Radou bezpečnosti OSN". Titul DEA taktéž na Sorbonně, roční postgraduální program, obor Mezinárodní právo a mezinárodní organizace. Stipendium francouzské vlády.

Další odborné zkušenosti má z Haagské akademie mezinárodního práva, Kanceláře OSN pro právní záležitosti v New Yorku či Administrativního tribunálu OSN.

Přednáška je pořádána v rámci přednáškové akademické činnosti paní JUDr. Martiny Šmuclerové.

Začátek akce: 29.10 2014
Konec akce: 29.10 2014
European Commission International Federation of Translators Asociace konferenčních tlumočníků v ČR Komora soudních tlumočníků ČR Česká komora tlumočníků znakového jazyka Obec překladatelů Svaz českých knihkupců a nakladatelů Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici Svět knihy Opus arabicum Slovenská spoločnosť prekladateľov odbornej literatúry Pražský Literární Dům iLiteratura STAR Group Paraple Centrum

O JTP

JTP je nezávislá, dobrovolná, profesní organizace profesionálních tlumočníků a překladatelů otevřená všem, kteří chtějí podpořit její činnost. JTP byla založena v roce 1990, aby hájila profesní, pracovně právní a sociální zájmy svých řádných členů, napomáhala jim k dalšímu vzdělávání, propagovala je na trhu práce a informovala je o pracovních příležitostech. JTP dbá na povznesení společenské prestiže profese i kvality překladu a tlumočení. JTP je členem Mezinárodní federace překladatelů FIT.


Více

Kontakt

Senovážné náměstí 23,
Praha 1, 110 00

Tel.: 224 142 312
Tel.: 224 142 517
E-mail: JTP@JTPunion.org


NÁVŠTĚVNÍ DOBA:
středa 11.00 - 15.00 hod.
 

Napište nám

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv (další informace).